Prezentare generala

Programul de educaţie remedial-preventivă de tip Şcoala după şcoală oferă sprijin şi asistenţă educaţională copiilor proveniţi din medii ce predispun la părăsirea timpurie a şcolii, la marginalizare şi excluziune socială. Activităţile proiectate vor îmbunătăți performanțele şcolare ale elevilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, ale celor care provin din familii dezavantajate, sărace, monoparentale, ai căror părinţi sunt decedaţi, au un nivel de educaţie scăzut sau sunt analfabeţi, din familii în care abandonul şcolar este întâlnit la fraţii mai mari şi care obişnuiesc să retragă copiii de la şcoală, din familii care nu pot asigura supravegherea necesară pregătirii copiilor pentru şcoală, cu un coeficient ridicat de risc pentru evoluţia copilului. Sunt încurajaţi să participe la acest program, elevi care aparţin minorităţilor etnice (romă).

Programul va asigura accesul a 800 de elevi din ciclurile primar şi secundar aflaţi în situaţii de risc, la un program educaţional alternativ, integrat, cu caracter remedial, de ameliorare a dificultăților de învățare, de consiliere și orientare școlară, cu efecte pozitive asupra dezvoltării unor deprinderi de muncă intelectuală, ca premisă a dezvoltării capacităţii de învăţare autonomă şi creşterea interesului pentru învăţare. Acesta este un obiectiv specific subsumat obiectivului general de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de menţinere în sistemul de educaţie a elevilor aflaţi în situaţii de risc, în special a celor de etnie romă, a celor din mediul rural, a celor care provin din familii cu grad ridicat de sărăcie, precum şi a celor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, prin dezvoltarea şi implementarea de strategii, măsuri şi instrumente educaţionale specifice.

Programul de tip „Şcoală după şcoală” se va desfăsura înainte sau după programul şcolar obligatoriu (în funcţie de orarul fiecărui nivel de studiu, disponibilitatea sălilor de curs, programul cadrelor didactice implicate etc).

Organizarea şi funcţionarea Programului de educaţie remedial-preventivă de tip Şcoala după şcoală în cadrul proiectului Împreună pentru o nouă șansă !
POSDRU/188/2.2/S/156009

Programul se va desfăşura în unităţile de învăţământ selectate prin aplicarea criterilor specifice de selecţie.

În fiecare unitate de învăţământ în care se organizează programul se vor constitui grupe formate din 12-13 elevi care sunt înscrişi în clasele I-VIII.

La grupele de elevi din clasele I-VIII vor lucra:
-7 experti scoala dupa scoala
- 3 experti prevenire abandon scolar
- 5 experti consiliere
- 6 experti activitati extrascolare

Activitatile de consiliere si orientare scolara sunt concepute în vederea prevenirii şi combaterii abandonului școlar, în vederea creşterii nivelului de motivare, a stimei de sine, a relaţionării cu alte persoane etc, pentru însușirea de noțiuni de dezvoltare durabilă (protecția mediului), educaţie civică, egalitate de șanse, egalitate de gen, nediscriminare, dezvoltarea unor abilităţi de viaţă (comunicare, socializare, adaptabilitate, lucrul în echipă etc), la care se adaugă consilierea specifică, destinată părinţilor/tutorilor/reprezentanţilor legali ai elevilor participanți la programul SDS, cu scopul de a creşte gradul de implicare a acestora în viaţa şcolii şi pentru a îmbunătăţi relaţia copil-părinte-scoala.

Aceasta activitate este asigurata de 4 experti consiliere orientare elevi, 1 consilier orientare parinti si 2 experti prevenire abandon scolar.

Activitatea in cadrul programului de educaţie remedial-preventivă de tip “Şcoala după şcoală”
Va fi asigurat 5 experti consilieri SDS la nivelul celor 3 scoli.

Programul de tip „Şcoală după şcoală” se va desfăsura înainte sau după programul şcolar obligatoriu (în funcţie de orarul fiecărui nivel de studiu, disponibilitatea sălilor de curs, programul cadrelor didactice implicate etc).